LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Gorenjska dobila prvo polnilnico za električna vozila

Elektro Gorenjska je danes na Laborah pri Kranju predala v uporabo prvo polnilnico za električna vozila na Gorenjskem. Polnjenje bo zaenkrat brezplačno. Velikega zanimanja ne pričakujejo, saj je na Gorenjskem, tako kot tudi drugje po Sloveniji,  trenutno registriranih še zelo majhno število električnih vozil. Kljub temu Elektro Gorenjska sledi razvojnim trendom in željam svojih odjemalcev, saj verjame, da je električna polnilnica za vozila na električen pogon korak naprej pri možnostih izkoriščanja obnovljivih virov.


Na parkirišču podjetja A1 Remont Kranj na Laborah je Elektro Gorenjska danes v uporabo predala prvo javno polnilnico za električna vozila na Gorenjskem. Električna polnilnica za vozila na električen pogon je korak naprej pri možnostih izkoriščanja obnovljivih virov. Nova pridobitev je dobrodošla tako z vidika lokacije kot tudi z vidika vira napajanja.

Sloveniji so trenutno postavljene štiri električne polnilnice. Polnilnica Elektra Gorenjska se od drugih razlikuje v načinu polnjenja, saj zagotavlja hitro polnjenje vozil. Napajana je po ustreznem kablu, ki je neposredno priključen na transformatorsko postajo z zagotovljeno ustrezno močjo. Nanjo je priključena tudi njihova sončna elektrarna, ki je v neposredni bližini. Polnilnica je daljinsko nadzorovana, vgrajena merilna in priključna oprema je izbrana in vgrajena v skladu s tipizacijo merilnih in priključnih mest.  Vrednost postavitve električne polnilnice znaša 3.000 eurov. V Elektru Gorenjska poudarjajo, da je bolj kot investicija pomembnejše prizadevanje podjetja za uveljavljanje okolju prijaznih projektov in tehnologij.

Postavitev električne polnilnice v neposredni bližini Sončne elektrarne Labore predstavlja za Elektro Gorenjska novo pridobitev, še večjo pa za lokalno okolje, saj bo večja uporaba električnih vozil pomembneje vplivala na zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Razvoj energetike gre namreč v smeri čim večjega izkoriščanja obnovljivih virov energije. Tega se Elektro Gorenjska kot distributer in kot proizvajalec zelene električne energije dobro zaveda, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v začetku meseca decembra v obratovanje vključil že šesto lastno sončno elektrarno podjetja.   

V Elektru Gorenjska poudarjajo, da električna polnilnica na Laborah ne bo njihova zadnja tovrstna investicija. V okviru evropskega programa Leader bodo skupaj z Agencijo za razvoj podeželja v naslednjem letu postavili še pet novih polnilnic za polnjenje električnih vozil na Gorenjskem.

V katere smeri se bodo razvijala električna vozila, bo pokazal razvoj, ki bo temeljil na tehničnih in cenovnih možnostih tehnologije na eni ter potrebah in pričakovanjih uporabnikov vozil na drugi strani. Zagotovo pa bo v nadaljnjem razmišljanju in razvoju električnih vozil in s tem povezanim polnjenjem potrebno vključevati distribucijska podjetja, ki imajo dolgoletne izkušnje, predvsem pa znanje na področju distribucije električne energije.»» Arhiv

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija