LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Novela energetskega zakona poenostavlja delovanje malih elektrarn in spodbuja varčevanje

LJUBLJANA - četrtek, 24.12.2009

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele energetskega zakona, ki je po besedah ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika izredno pomembna, ker se z njo poenostavlja procedura za obratovanje malih elektrarn na objektih. Spodbuja se tudi varčevanje z elektriko v javnih stavbah.


Občanom za manjše elektrarne z močjo do 50 kilovatov ne bo treba več registrirati dejavnosti proizvajanja elektrike v obliki samostojnega podjetnika kot doslej, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Lahovnik.

Poleg tega morajo občine v svojih aktih obvezno dajati prednost pri oskrbi s toploto obnovljivim virom energije in energetsko učinkovitejšim rešitvam.

Povpraševanje po izgradnji objektov, ki zagotavljajo obnovljive vire energije, je v Sloveniji zelo veliko, je povedal Lahovnik. Za leto 2010 je napovedal "pravi bum izgradnje novih fotovoltaičnih elektrarn". V Sloveniji bomo prihodnje leto v obnovljive vire energije vložili približno 70 milijonov evrov, je povedal.

Poleg javnega se z novelo zakona uvaja tudi možnost komercialnih omrežij oskrbe s toploto za manjše skupine stavb, kjer skupni toplotni odjem ne presega enega megavata na uro.

Kot novost je Lahovnik izpostavil uvedbo t.i. učinkovitostne dividende za kolektive in posameznike pri varčevanju z energijo v javnem sektorju. To pomeni, da bodo v javnih zavodih, kjer bodo varčevali z električno energijo, upravičeni zadržati določen del prihranka. "Na ta način želimo spodbuditi tudi varčevanje z električno energijo v javnih stavbah," je dejal.

Podlaga za to dividendo bo energetsko knjigovodstvo, ki se uvaja z novelo zakona. Takšno knjigovodstvo bo treba voditi v vseh stavbah z več kot 500 kvadratnimi metri površin, je povedal minister.

Podobno kot za plin se z novelo energetskega zakona tudi za elektriko določa vrstni red odklopov v primeru krize. "Popolnoma jasno je, da so npr. zdravstveni domovi, bolnišnice, šole, zadnji, ki pridejo na vrsto," je dejal Lahovnik.

Z novelo zakona se znižuje tudi po Lahovnikovih besedah pretirana zahteva po toplotnem izkoristku pri sosežigu lesne biomase, s čimer se omogoča nadaljnje obratovanje nekaterih kogeneracij na lesno biomaso tudi po 31. decembru 2009.

Poleg tega se odpravlja še vrsta nejasnosti pri umeščanju energetskih objektov v prostor ter urejanju lastniških in služnostih razmerij pri že obstoječi energetski infrastrukturi.

Vir: Dnevnik»» Arhiv

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija