LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

EU-MERCI: Energetska učinkovitost v EU s primeri dobrih praks

Projekt EU-MERCI bo omogočil izvajanje projektov energetske učinkovitosti v industrijskem sektorju z izbiro in predstavitvijo najboljših tehnoloških in zakonodajnih praks


Milano, 19. februar 2016: prvi delovni sestanek projekta EU-MERCI, ki je sofinanciran iz programa Obzorje 2020, je potekala v Milanu. Projekt bo trajal dve leti in si je za cilj zadal ustvarjanje pogojev za lažje izvajanje projektov energetske učinkovitosti v industriji in omogočanje vzpostavljanja učinkovitejših shem podpore pri izvajanju direktive 2012/27/EU o energetski učinkovitosti. V skladu z direktivo morajo države članice v obdobju od 1. januarja 2014 do 31. decembra 2020 doseči prihranke energije. To morajo storiti z uporabo sistemov obveznosti energetske učinkovitosti oziroma z drugimi ciljnimi ukrepi politike za izboljšanje energetske učinkovitosti v gospodinjstvih, industriji in prometu.

Projekt, ki ga vodi RSE bo ustvaril zbirko podatkov o tehnoloških in zakonodajnih primerih dobrih praks, izbranih iz več evropskih držav. Zbirka podatkov bo na voljo za javno uporabo in bo predstavljena predstavnikom industrije in pripravljavcem zakonodaje. V projektu EU-MERCI prvo skupino partnerjev predstavljajo podjetja (AEA, Carbon Trust, KAPE, RSE), ki imajo na voljo podatke in informacije o izvedenih projektih energetske učinkovitosti; druga skupina podjetij (APE, BSERC, CRES, ENERO) bo v praksi testirala uporabnost izbranih študij  in praktično vpeljavo primerov dobrih praks energetske učinkovitosti v industriji; tretja skupina podjetij pa se je oblikovala za promocijo in širjenje informacij o rezultatih projekta (FIRE, JIN, SPES).

Predstavljeni bodo izbrani primeri najboljših tehnoloških praks in veljavne zakonodaje. Primeri bodo normirani in indeksirani ter vključeni v spletno podatkovno bazo, ki bo omogočala zainteresiranim, da pridobijo za njih relevantne informacije. Drug pomemben vidik je potrditev izbranih izkušenj z zunanjimi deležniki, da bi zagotovili uporabnost in učinkovitost predstavljenih primerov ter optimiziranje vplivov projekta. S pomočjo organizacije SPES, v kateri so združene združenja živilske industrije v Evropi, bo tudi mogoče vključiti širšo število držav članic, razvoj modela za prenos dobre prakse, pa se bo kasneje lahko razširil na druga področja industrijskega sektorja.

Giorgio Franchioni iz RSE, ki je zadolžen za mednarodno sodelovanje in koordinacijo projekta EU-MERCI, je poudaril pomen projekta za industrijski sektor in zlasti za mala in srednje velika podjetja (SME). "Mala in srednja podjetja so hrbtenica evropskega gospodarstva, ki predstavljajo 30% potencialnega prihranka energije. SME so tudi pomembno gonilo za inovacije. EU-MERCI bo njim in industrijskem sektorju ponudil splošno a učinkovito podporo za izboljšanje energetske učinkovitosti proizvodnih procesov, ter nadaljnjo poenostavitev dostopa do razpoložljivih spodbud, predvidenih v različnih državah članicah. EU-MERCI bo nudil tudi podporo evropskim in nacionalnim odločevalcem pri pripravi novih energetsko učinkovitih podpornih shem in omogočal izboljšanje obstoječih, da bi postale bolj učinkovite, pregledne in ki bi se bolje odzivale na dejanske potrebe končnih uporabnikov v industriji in ki bi sledile energetskim ciljem EU."

Dario Di Santo, direktor FIRE in vodja stikov z javnostmi na projektu, je poudaril: "V Evropi, ki je vodilna v svetu na različnih področjih, ni pomanjkanja primerov dobrih praks na področju priprave zakonodaj in sodobnih tehnologij, vendar pogrešamo celovito zbirko demonstrativnih primerov. Večkrat se namreč zgodi, da se pripravljajo poslovne ali zakonodajne odločitve iz nič, namesto da bi izkoristili tiste primere, ki že obstajajo na ravni EU. Ambicija projekta je zapolniti to vrzel, pospeševanje energetske učinkovitosti, izboljšati konkurenčnost podjetij ter okoljske in družbene koristi, ki spremljajo te ukrepe."

EU-MERCI
Prvo srečanje projektnih partnerjev, 19. februar 2016

V projektu sodelujejo sledeča podjetja in organizacije: 
Ricerca sul Sistema Energetico, Italija (RSE); 
JIN Climate and Sustainability, Nizozemska (JIN); 
Center for Renewable Energy Sources and Saving, Grčija (CRES); 
Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A., Poljska (KAPE); 
Österreichische Energieagentur, Avstrija (AEA); 
Federazione Italiana per l'uso Razionale dell'Energia, Italija (FIRE); 
Carbon Trust, Velika Britanija (Carbon Trust); 
Black Sea Energy Research Centre, Bolgarija (BSERC); 
Agencija za prestrukturiranje energetike d.o.o., Slovenija (ApE); 
Spread European Safety, Italija (SPES); 
Centrul pentru Promovarea Energiei Curate si Eficiente in Romania, Romunija (ENERO).

Projekt podpirajo tudi številne evropske vladne agencije in organi ter industrijska, okoljska in potrošniška združenja.

LEAG na projektu sodeluje v nadzornem odboru.»» Arhiv

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija