LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Poročilo: tiskovna konferenca in predavanja o pasivnih hišah

v četrtek, 25.3.2010, je LEAG predstavil svoje delovanje na redni tedenski tiskovni konference MO Kranj. Po tiskovni konferenci smo ob 12 uri v sejni sobi občine nadaljevali s strokovnimi predavanji.

Na pričetku predavanj je navzoče pozdravil v.d. direktorja Žiga Lebar. Sledili sta predavanji mag. Miha Praznika (Gradbeni inštitut ZRMK, d.o.o.) o energetsko učinkoviti gradnji in prenovi stavb, kot dobro prakso pa je predstavil pasivno naselje Vransko. Predstavljeno je bilo kako lahko z dobro organiziranim pristopom k načrtovanju in kasneje s celovito izvedbo v nadaljnjem obratovanju sanirane stavbe občutno zmanjšamo porabo energije. Pasivno naselje Vransko je primer dobre prakse kakovostnega prostorskega in arhitekturnega načrtovanja. Hiše združujejo domače tehnološko znanje in naravne, okolju prijazne materiale. Izkušnje strokovnjakov zagotavljajo preverjeno kakovost načrtovanja, gradnje in bivanja. Vseh devet hiš bo uporabljalo obnovljive vire energije za ogrevanje in pripravo tople vode (toplotna črpalka zemlja – voda), predvideni sta tudi fotovoltaika in zaključeni sistem gospodarjenja z vodo. 


V drugem delu predavanj je nadaljeval direktor Mitja Troha (Energosolar d.o.o.) z naslovom –Borza streh kot tržni model za spodbujanje sončnih elektrarn. Predstavil je inovativen tržni princip širjenja realizacij sončnih elektrarn, ki povezuje vse akterje solarnega trga na področju fotovoltaike. Borza deluje po principu znanih strešnih površin in neznanih investitorjev. Predavanja pa je zaključil mag. Uroš Brankovič (CTRP Kranj) s predstavitvijo praktičnih korakov pri vzpostavitvi regionalnih javnih/zasebnih ter podjetniških/neprofitnih partnerstev in podpornih struktur, ki regiji omogočajo prehod k trajnostni energetski oskrbi – Izobraževanje, vzgoja porabnikov in javna promocija za prehod k energetsko trajnostni regiji.


Predavanj se je udeležilo preko 30 zainteresiranih predstavnikov občin, podjetij in občanov. Največ vprašanj je bilo glede vpeljave na predavanjih predstavljenih konceptov v realnost, kakšni so stroški obnove in načrtovanja energetsko učinkovitih stavb. Mnenje prisotnih je bilo, da predstavljenim modelom energetske učinkovitosti manjkajo predvsem finančni izračuni rentabilnosti projektov, oziroma v kolikem času se investicija povrne. Za občane pa bi bilo potrebnih več ekonomsko predstavljenih izračunov kaj za njih pomeni energetska prenova ali malo večja investicija v izgradnjo energetsko varčne hiše.
»» Arhiv

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija