LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Poročilo - Svetovni dan Sonca

V petek, 28.5.2010, je LEAG v sodelovanju z Elektro Gorenjska (EG) ob dnevu Sonca organizirala stojnico na Maistrovem trgu. 

Na stojnici smo med 17 in 21 uro brezplačno razdelili 40 varčnih svetilk, ki jih je prispevala EG, na voljo pa so bili tudi letaki LEAG z naslovom Varčevanje z energijo je varčevanje z denarjem. 

Mimoidoče smo informirali o možnostih za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud, ki jih je razpisal EKO SKLAD. Največ zanimanja je bilo za pridobivanje sredstev za zamenjavo oken in stanovanjske merilnike toplotne energije za daljinsko odčitavanje. Omenjena sredstva so na voljo v razpisu 4SUB-OB10, ki je odprt do najdlje 31.12.2010, oziroma do razdelitve sredstev.

Svetovni dan Sonca

Ob dnevu Sonca smo mimoidoči informirali tudi o lastnostih edine zvezde našega osončja:

Sonce je ogromna vrteča se krogla zelo vročega plina, v glavnem vodika, ki ne gori kot običajen ogenj. V središču Sonca je temperatura tako visoka in pritisk tako velik, da se atomi vodika spreminjajo v helij. To se dogaja tudi v vodikovi bombi in sprošča se ogromno energije. Pri tem Sonce vsako sekundo izgubi štiri milijone ton snovi. Sonce je tako ogromno, da je komaj v 4,5 milijarde let porabilo polovico vodika. Še vedno ga ima dovolj, da bo nepretrgano sijalo naslednjih 5 milijard let. Sonce pošilja svojo energijo kot toploto in svetlobo na vse strani. Na Zemlji vsak kvadratni meter, ki je obrnjen naravnost k Soncu, dobi več kot en kilovat energije na sekundo. To je energija, ki jo odda v sekundi običajna električna sobna peč.

Svetovni dan Sonca

Zgradba fotosfere
vodik     73,46 %
helij       24,85 %
kisik        0,77 %
ogljik      0,29 %
železo     0,16 %
žveplo     0,12 %
neon       0,12 %
dušik       0,09 %
silicij      0,07 %
magnezij  0,05 %

Oddaljenost od Zemlje
149.597.870 km
»» Arhiv

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija