LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Prvo električno dostavno vozilo Pošte Slovenije v PE Kranj

v petek 21. januarja je na kranjske ceste zapeljalo prvo električno dostavno vozilo Pošte Slovenije v PE Kranj. Podobna dostavna vozila že uporabljajo v Ljubljani, Celju in Kopru. 


Zgodovina električnega avtomobila je bogata in dolga, saj prvi začetki segajo vse do sredine 30-tih let 19. stoletja. Pa vendar se šele v zadnjem času vse bolj govori o električnih avtomobilih, ki naj bi po nekaterih optimističnih napovedih postopoma celo prevladali nad vozili s fosilnimi gorivi. 

Namen in cilj uvajanja ekološko sprejemljivejših vozil v vozni park Pošte Slovenije je v dolgoročnem zmanjšanju letnih emisij toplogrednih plinov, hrupa in posledično zmanjšanju stroškov voznega parka, ki se ob predvidenih višjih cenah goriv dosežejo z vpeljavo energijsko varčnejših vozil. 

Posta Slovenije

Pošta Slovenije s svojim obsežnim voznim parkom spada med podjetja z velikim vplivom na obremenjevanje okolja, zato že nekaj časa delujemo na področju izvajanja aktivnosti v smeri okolju prijaznejšega delovanja. Po uspešnih testiranjih električnih vozil v letih 2008 in 2009, smo v maju 2010 uvedli v naš vozni park prva tri dostavna vozila na električni pogon znamke Piaggio Porter. Vozila se uporabljajo predvsem za dostavo hitre pošte in paketnih pošiljk, in sicer v mestnih središčih Maribora, Celja, Kopra, Kranja in Ljubljane. V sklopu izobraževanja za uporabo električnega vozila smo vozilo v praktični vožnji tudi preizkusili in se enotno strinjali, da je vozilo ustrezno, uporabno in izpolnjuje naša pričakovanja. Prav takšni pa so tudi odzivi naših zaposlenih, ki električno vozilo uporabljajo pri vsakdanjem delu.

Električno dostavno vozilo Piaggio Porter nudi dinamično vozno zmogljivost, saj električna pogonska enota  z močjo 11 kW ustvari končno hitrost 60 km/h, odsotnost hrupa motorja pa omogoča, da je vožnja avtomobila izjemno tiha. Baterijo vozila je mogoče napolniti s priklopom na običajno 230 V omrežno vtičnico, tehnologija polnjenja pa omogoča, da se baterija napolni v osmih urah. Čas polnjenja je še krajši, če baterija ni popolnoma izpraznjena oziroma, če se polni na hitrem polnjenju na 380V omrežni vtičnici, za kar potrebuje 2 uri in 40 minut.  Piaggio Porter je malo dostavno vozilo, ki lahko prevaža 460 kg tovora v 3 kubičnih metrih velikem tovornem prostoru. Z vozilom je mogoče na električni pogon prevoziti do 90 km v urbanih naseljih. 

Pripravila: Erika Iršič Lazarevič, Sektor za logistiko»» Arhiv

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija