LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

torek, 24. okt 2017

MODER - Napredna energetska prenova sosesk

DELAVNICAveč o tem

torek, 26. sep 2017

ZERO - zmanjšanje energetske revščine občanov


V okviru mreže ENSVET opravljajo svetovalci tudi specifično dejavnost, ki se imenuje zmanjšanje energetske revščine občanov, na kratko ZERO. To storitev opravljajo v sodelovanju s centri za socialno delo.
več o tem

petek, 22. sep 2017

BUILD2LC - Za boljše in učinkovitejše energetske prenove

V četrtek, 21. septembra, je Lokalna energetska agencija Gorenjske organizirala tretji delovni sestanek delovne skupine BUILD2LC.
več o tem

sreda, 21. jun 2017

Zmanjševanje energetske revščine in izboljšanje zdravja - BUILD2LC

V okviru evropskega projekta BUILD2LC so se predstavniki Lokalne energetske Gorenjske, Eko sklada in Ministrstva za infrastrukturo, udeležili evropske konference na temo energetske revščine. Konferenca je potekala 13. junija v mestu Gloucester, Velika Britanija, kjer je dogodek gostila Energetska agencija Severn Wye.več o tem

torek, 20. jun 2017

Evropski teden trajnostne energije 2017 v Mestni občini Kranj

LEAG 20.06.2017
več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Svetovni dan varčevanja z energijo - 6. marec

Svetovni dan varčevanja z energijo vsako leto obeležujemo 6. marca. Na ta dan posebno pozornost namenjamo učinkoviti rabi energije (URE) in obnovljivim virom energije (OVE). Leta 2008 je EU na plenarnem zasedanju predstavila sveženj predlogov za zaščito podnebja pod geslom »20-20-20 do 2020«. EU naj bi tako do leta 2020 zmanjšala emisije toplogrednih plinov za 20 odstotkov, zvišala energetsko učinkovitosti za 20 odstotkov in povečala delež obnovljivih energetskih virov s takratnih 8,5 na 20 odstotkov.

Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) zato že od ustanovitve leta 2009 ozavešča in svetuje občanom in občinam, ki skrbijo za javne objekte. V ta namen smo v preteklem letu organizirali več izobraževalnih aktivnostih na osnovnih šolah. Šolarjem smo na praktičen način razložili pomen varčevanja z energijo. Kot primer smo izpostavili pasivno hišo, kjer lahko z izbiro pravih materialov in pravilno razmestitvijo prostorov občutno zmanjšamo stroške ogrevanja. Za gospodinjstva smo pripravili več delavnic na temo aktualnih razpisov Eko sklada. Tudi letos je Eko sklad razpisal nepovratne finančne spodbude za nove naložbe na področju rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb. Razpisana pa so tudi sredstva za nepovratne finančne spodbude občanom za nakup električnih vozil. 

LEAG občinam svetuje na področju energetskega upravljanja objektov v njihovi lasti in nudi pomoč pri odločitvah za investicije s področja URE in OVE. Z uporabo energetskega knjigovodstva, katerega so pričeli uvajati v več gorenjskih občinah, pridobivajo podatke o energijskem številu posameznega objekta. S tem podatkom lastniku objekta priporočijo nadaljnje ukrepe in jim tudi predstavijo predvidene prihranke. Z nadaljnjim poglobljenim energetskim pregledom pa lahko tudi bolj natančno določijo zakaj prihaja do večje porabe energije. Večinoma zadoščajo že neinvesticijski (mehki) ukrepi kot je pravilna nastavitev delovanja kotlov, načini za ogrevanje tople vode in spremljanje porabe električne energije. Občine na Gorenjskem so uspešno izvedle Lokalne energetske koncepte (LEK), v katerih so sprejele Akcijske načrte s katerimi so se obvezale za uresničitev ukrepov in investicij v energetsko učinkovitost občinske infrastrukture. 

Na stojnici na Maistrovem trgu v središču Kranja je LEAG predstavil vrsto neinvesticijskih ukrepov, s katerimi lahko prihranimo v gospodinjstvih. V sodelovanju z različnimi podjetji, ki delujejo na Gorenjskem, pa so predstavili tudi nekaj njihovih uspešnih projektov in storitev, ki jih nudijo. Pripravili smo tud kviz tako, da bodo občani za pravilne odgovore nagrajeni z varčno sijalko (podarilo podjetje Elektro Gorenjska). Na stojnici bodo sodelovali tudi predstavniki energetske pisarne iz Kranja (v okviru programa EN SVET), ki bodo občanom kar na stojnici svetovali glede rešitev varčevanja z energijo in uvedbi ukrepov za zmanjšanje porabe energije v gospodinjstvih.

Zavod za turizem Kranj pa bo ob tej priliki ponudil promocijsko brezplačno uporabo električnih koles. Prav tako pa bo sodeloval tudi Gorenjski muzej, ki bo ta dan omogočil brezplačno vodenje po svojih razstavah v Kranju. 

GTV: Svetovni dan varčevanja z energijo (video)
»» Arhiv

anketa

petek, 30. maj 2014

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija