LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Svetovni dan varčevanja z energijo - 6. marec

Svetovni dan varčevanja z energijo vsako leto obeležujemo 6. marca. Na ta dan posebno pozornost namenjamo učinkoviti rabi energije (URE) in obnovljivim virom energije (OVE). Leta 2008 je EU na plenarnem zasedanju predstavila sveženj predlogov za zaščito podnebja pod geslom »20-20-20 do 2020«. EU naj bi tako do leta 2020 zmanjšala emisije toplogrednih plinov za 20 odstotkov, zvišala energetsko učinkovitosti za 20 odstotkov in povečala delež obnovljivih energetskih virov s takratnih 8,5 na 20 odstotkov.

Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) zato že od ustanovitve leta 2009 ozavešča in svetuje občanom in občinam, ki skrbijo za javne objekte. V ta namen smo v preteklem letu organizirali več izobraževalnih aktivnostih na osnovnih šolah. Šolarjem smo na praktičen način razložili pomen varčevanja z energijo. Kot primer smo izpostavili pasivno hišo, kjer lahko z izbiro pravih materialov in pravilno razmestitvijo prostorov občutno zmanjšamo stroške ogrevanja. Za gospodinjstva smo pripravili več delavnic na temo aktualnih razpisov Eko sklada. Tudi letos je Eko sklad razpisal nepovratne finančne spodbude za nove naložbe na področju rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb. Razpisana pa so tudi sredstva za nepovratne finančne spodbude občanom za nakup električnih vozil. 

LEAG občinam svetuje na področju energetskega upravljanja objektov v njihovi lasti in nudi pomoč pri odločitvah za investicije s področja URE in OVE. Z uporabo energetskega knjigovodstva, katerega so pričeli uvajati v več gorenjskih občinah, pridobivajo podatke o energijskem številu posameznega objekta. S tem podatkom lastniku objekta priporočijo nadaljnje ukrepe in jim tudi predstavijo predvidene prihranke. Z nadaljnjim poglobljenim energetskim pregledom pa lahko tudi bolj natančno določijo zakaj prihaja do večje porabe energije. Večinoma zadoščajo že neinvesticijski (mehki) ukrepi kot je pravilna nastavitev delovanja kotlov, načini za ogrevanje tople vode in spremljanje porabe električne energije. Občine na Gorenjskem so uspešno izvedle Lokalne energetske koncepte (LEK), v katerih so sprejele Akcijske načrte s katerimi so se obvezale za uresničitev ukrepov in investicij v energetsko učinkovitost občinske infrastrukture. 

Na stojnici na Maistrovem trgu v središču Kranja je LEAG predstavil vrsto neinvesticijskih ukrepov, s katerimi lahko prihranimo v gospodinjstvih. V sodelovanju z različnimi podjetji, ki delujejo na Gorenjskem, pa so predstavili tudi nekaj njihovih uspešnih projektov in storitev, ki jih nudijo. Pripravili smo tud kviz tako, da bodo občani za pravilne odgovore nagrajeni z varčno sijalko (podarilo podjetje Elektro Gorenjska). Na stojnici bodo sodelovali tudi predstavniki energetske pisarne iz Kranja (v okviru programa EN SVET), ki bodo občanom kar na stojnici svetovali glede rešitev varčevanja z energijo in uvedbi ukrepov za zmanjšanje porabe energije v gospodinjstvih.

Zavod za turizem Kranj pa bo ob tej priliki ponudil promocijsko brezplačno uporabo električnih koles. Prav tako pa bo sodeloval tudi Gorenjski muzej, ki bo ta dan omogočil brezplačno vodenje po svojih razstavah v Kranju. 

GTV: Svetovni dan varčevanja z energijo (video)
»» Arhiv

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija