LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Projekt MODEF

Za optimizacijo uporabe električne energije iz sončnih elektrarn


Proizvodnja električne energije z uporabo fotovoltaičnih elektrarn je v zadnjih letih veliko napredovala v vsej Evropi, saj se je obseg inštaliranih kapacitet močno povečal kljub gospodarski krizi. Kljub temu pa se tehnologija in metode izvedbe niso primerljivo razvili, saj se še vedno uporabljajo rešitve iz preteklosti. Iskanje novih, bolj učinkovitih rešitev je zelo verjetno dobra priložnost za gospodarsko rast, zaposlovanje in varovanje okolja.  

Izhajajoč iz teh ugotovitev, so si številni partnerji, ki sodelujejo v dveletnem projektu MODEF, zadali cilj, da izdelajo modele za optimizacijo uporabe električne energije iz sončnih elektrarn. V projektu sodelujejo naslednji partnerji:
Unindustria Rovigo (IT), Vodilni partner, VERA ENERGIA - Ferrara (IT), GOLEA - Nova Gorica (SLO), ATER Rovigo (IT), Univerza v Novi Gorici (SLO), Elettra – Sincrotrone -Trieste (IT), Inštitut “Jožef Štefan”- Ljubljana (SLO), Pordenone Energia SCPA - Pordenone (IT).

V projektu, katerega cilj je občutno izboljšati tehnologijo in učinkovitost fotovoltaičnih elektrarn, sodelujejo partnerji iz dežele Veneto (pokrajiine Padova, Rovigo, Treviso in Benetke), dežele Furlanije Julijske krajine (Trst, Videm, Pordenun in Gorica), dežele Emilia Romagna (Ferrara in Ravenna) ter slovenske statistične regije Goriška, Obalno-kraška, Gorenjska, Osrednjeslovenska, Notranjsko-kraška.

Merila za izbiro najboljše razpoložljive tehnologije se bodo pripravila na osnovi študij o značilnostih posameznih območij in kritičnih točk trenutno uporabljenih tehnoloških rešitev. Preučili bomo inovativne rešitve, ki so danes na voljo ali se še pripravljajo v raziskovalnih centrih partnerskih organizacij. Po izbiri najbolj ustrezne rešitve se bo izdelala pilotna elektrarna v Deželi Veneto, da bi se preizkusila njena učinkovitost v času. Vzporedno se bodo izvedla usposabljanja za projektante in monterje o nameščanju in vzdrževanju naprav z novimi značilnostmi, material s seminarjev pa se bo zbral v priročniku, ki bo objavljen za splošno javnost.

Projekt v skupni vrednosti 724.582,66 € je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013 iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih skladov.

Dodatne informacije: dr. Alessandra Merlante (+39 0425/2021). 

Obvestilo (pdf)

Vir: GOLEA
»» Arhiv

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija