LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

torek, 24. okt 2017

MODER - Napredna energetska prenova sosesk

DELAVNICAveč o tem

torek, 26. sep 2017

ZERO - zmanjšanje energetske revščine občanov


V okviru mreže ENSVET opravljajo svetovalci tudi specifično dejavnost, ki se imenuje zmanjšanje energetske revščine občanov, na kratko ZERO. To storitev opravljajo v sodelovanju s centri za socialno delo.
več o tem

petek, 22. sep 2017

BUILD2LC - Za boljše in učinkovitejše energetske prenove

V četrtek, 21. septembra, je Lokalna energetska agencija Gorenjske organizirala tretji delovni sestanek delovne skupine BUILD2LC.
več o tem

sreda, 21. jun 2017

Zmanjševanje energetske revščine in izboljšanje zdravja - BUILD2LC

V okviru evropskega projekta BUILD2LC so se predstavniki Lokalne energetske Gorenjske, Eko sklada in Ministrstva za infrastrukturo, udeležili evropske konference na temo energetske revščine. Konferenca je potekala 13. junija v mestu Gloucester, Velika Britanija, kjer je dogodek gostila Energetska agencija Severn Wye.več o tem

torek, 20. jun 2017

Evropski teden trajnostne energije 2017 v Mestni občini Kranj

LEAG 20.06.2017
več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Projekt MODEF

Za optimizacijo uporabe električne energije iz sončnih elektrarn


Proizvodnja električne energije z uporabo fotovoltaičnih elektrarn je v zadnjih letih veliko napredovala v vsej Evropi, saj se je obseg inštaliranih kapacitet močno povečal kljub gospodarski krizi. Kljub temu pa se tehnologija in metode izvedbe niso primerljivo razvili, saj se še vedno uporabljajo rešitve iz preteklosti. Iskanje novih, bolj učinkovitih rešitev je zelo verjetno dobra priložnost za gospodarsko rast, zaposlovanje in varovanje okolja.  

Izhajajoč iz teh ugotovitev, so si številni partnerji, ki sodelujejo v dveletnem projektu MODEF, zadali cilj, da izdelajo modele za optimizacijo uporabe električne energije iz sončnih elektrarn. V projektu sodelujejo naslednji partnerji:
Unindustria Rovigo (IT), Vodilni partner, VERA ENERGIA - Ferrara (IT), GOLEA - Nova Gorica (SLO), ATER Rovigo (IT), Univerza v Novi Gorici (SLO), Elettra – Sincrotrone -Trieste (IT), Inštitut “Jožef Štefan”- Ljubljana (SLO), Pordenone Energia SCPA - Pordenone (IT).

V projektu, katerega cilj je občutno izboljšati tehnologijo in učinkovitost fotovoltaičnih elektrarn, sodelujejo partnerji iz dežele Veneto (pokrajiine Padova, Rovigo, Treviso in Benetke), dežele Furlanije Julijske krajine (Trst, Videm, Pordenun in Gorica), dežele Emilia Romagna (Ferrara in Ravenna) ter slovenske statistične regije Goriška, Obalno-kraška, Gorenjska, Osrednjeslovenska, Notranjsko-kraška.

Merila za izbiro najboljše razpoložljive tehnologije se bodo pripravila na osnovi študij o značilnostih posameznih območij in kritičnih točk trenutno uporabljenih tehnoloških rešitev. Preučili bomo inovativne rešitve, ki so danes na voljo ali se še pripravljajo v raziskovalnih centrih partnerskih organizacij. Po izbiri najbolj ustrezne rešitve se bo izdelala pilotna elektrarna v Deželi Veneto, da bi se preizkusila njena učinkovitost v času. Vzporedno se bodo izvedla usposabljanja za projektante in monterje o nameščanju in vzdrževanju naprav z novimi značilnostmi, material s seminarjev pa se bo zbral v priročniku, ki bo objavljen za splošno javnost.

Projekt v skupni vrednosti 724.582,66 € je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013 iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih skladov.

Dodatne informacije: dr. Alessandra Merlante (+39 0425/2021). 

Obvestilo (pdf)

Vir: GOLEA
»» Arhiv

anketa

petek, 30. maj 2014

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija