LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Opis projekta TRECE

projekt: TRECE - USPOSABLJANJE ZA OPOLNOMOČENJE ENERGETSKIH POTROŠNIKOV 
program: ERASMUS+, KA202 - Strateška partnerstva za poklicno izobraževanje in usposabljanje
trajanje projekta: 01.10.2019 - 30.09.2021
spletna stran:

Vrednost projekta

Celotna vrednost projekta ~ 194.735,00 €
LEAG proračun ~ 34.980,00€

Partnerji na projektu
 • VP: SGS TECNOS, Španija
 • PP1: CENTRUL PENTRU PROMOVAREA ENERGIEI CURATE SI  EFICIENTA IN ROMANIA ENERO ASOCIATIE, Romunija
 • PP2: CENTRE FOR RENEWABLE ENERGY SOURCES AND SAVING FONDATION, Grčija
 • PP3: SOFIA ENERGY AGENCY ASSOCIATION, Bolgarija
 • PP4: Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG), Slovenija

Splošni cilj projekta

V okviru projekta TRECE bo skupina partnerjev iz Španije, Romunija, Grčije, Bolgarije in Slovenije pripravila usposabljanje za opolnomočenje energetskih potrošnikov (TRECE). To usposabljanje obravnava energetsko revščino z aktivnim vključevanjem državljanov in socialnih deležnikov v načrtovanje in razvoj učinkovitih rešitev za zmanjšanje rabe energije.

Povzetek projekta

Cilj Evrope je prehod na čisto energijo, z zavezo k zmanjšanju emisij CO2 za najmanj 40% do leta 2030. Uspešen prehod na čisto energijo zahteva od evropskih državljanov, da sprejmejo odgovornost, se prilagodijo in sprejmejo nove tehnologije in aktivno sodelujejo na trgu. Poleg tega bi moral prehod zagotoviti, da so ranljivi potrošniki zaščiteni pred energetsko revščino, kar bo po podatkih observatorija za energetsko revščino prizadelo več kot 50 milijonov gospodinjstev v EU. EU želi pomagati potrošnikom, da sprejmejo ta prehod tako, da jim pomaga pri vsakdanjih opravilih, kot so obračunavanje in menjava dobaviteljev. EU podpira države članice pri zmanjševanju stroškov za porabo potrošnikov, spremlja in poroča o odkritju primerov energetske revščine. Obstaja velika paleta rešitev, s katerimi lahko potrošnikom pomagamo zmanjšati porabo energije, emisije ogljika in s tem energetsko revščino.

S tem namenom se je oblikovala projektna skupina, ki bo oblikovala usposabljanje za opolnomočenje potrošnikov energije (TRECE). To usposabljanje obravnava energetsko revščino z aktivnim vključevanjem državljanov in socialnih deležnikov v načrtovanje in razvoj njihovih rešitev, pa tudi s prilagajanjem informacij glede na ciljno skupino. 

Cilji projekta
 • ustvariti program usposabljanja za socialne deležnike in javne organe, ki bo namenjen ranljivim ciljnim skupinam, kot so ljudje v energetski revščini. 
 • zagotoviti subjektom (npr. socialnim delavcem, energetskim svetovalcem,..) več orodij za odkrivanje primerov energetske revščine prebivalstva, npr. analizo vzorcev potrošniških navad; 
 • zmanjšati energetsko revščino prebivalstva z izboljšanjem razumevanja njihove porabe energije in jim predstaviti rešitve, vse zahvaljujoč usposabljanju teh subjektov, ki bodo na ta način lahko omogočili spremembo potrošniških navad. 
 • spremeniti vedenje potrošnikov energije, s povečanjem energetske učinkovitost njihovih bivališč. 
 • prepričati potrošnika k odločitvi o izboljšanju njihove energetske učinkovitosti in spodbujanju k nakupu/zamenjavi dobavitelja obnovljivih virov energije,
 • zmanjšati porabo energije in s tem emisije CO2,
 • ustvariti usposabljanje na podlagi odprtega spletnega tečaja, ki ga lahko socialni deležniki in javni organi lažje promovirajo ciljnim skupinam, pri čemer uporabljajo metodo usposabljanja izobraževalcev/trenerjev.

Glavne aktivnosti projekta
 1. Ocena potreb potrošnikov energije in trenerjev, kar bo privedlo do strategije za razvoj usposabljanja. 
 2. Razvoj programa usposabljanja: ki olajša opolnomočenje potrošnikov in spremembo njihovih navad. 
 3. Razvoj množičnega spletnega odprtega tečaja (MOOC) za več socialnih deležnikov, kot so nevladne organizacije in občine za reševanje energetske revščine. 

Rezultati, vpliv in dolgoročna korist projekta

Projekt TRECE bo družbi prinesel več koristi: 
 • nova orodja za socialne deležnike, nevladne organizacije, občine in energetske agencije za odkrivanje in reševanje energetske revščine,
 • oblikovanje programa usposabljanja glede na potrebe potrošnikov energije, 
 • zmanjšanje računa porabe energije tem potrošnikom, 
 • odkrijte glavnih porabnikov energije, 
 • izboljšanje učnih metod z inovativnimi materiali za usposabljanje.

Odgovoren za projekt TRECE: 
Suzana Krmelj, vodja projektov

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija