LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

sreda, 21. jun 2017

Zmanjševanje energetske revščine in izboljšanje zdravja - BUILD2LC

V okviru evropskega projekta BUILD2LC so se predstavniki Lokalne energetske Gorenjske, Eko sklada in Ministrstva za infrastrukturo, udeležili evropske konference na temo energetske revščine. Konferenca je potekala 13. junija v mestu Gloucester, Velika Britanija, kjer je dogodek gostila Energetska agencija Severn Wye.več o tem

torek, 20. jun 2017

Evropski teden trajnostne energije 2017 v Mestni občini Kranj

LEAG 20.06.2017
več o tem

četrtek, 4. maj 2017

Delavnica URE in OVE za občane Občine Bled

Vljudno vabljeni na delavnico dne 11.5.2017 ob 18.15 uri, v prostore Infocentra Triglavska roža Bled, Ljubljanska cesta 27.več o tem

ponedeljek, 24. apr 2017

Eko sklad: v petek spodbude za energetske preglede

Eko sklad bo objavil nov javni poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud malim in srednjim podjetjem za izvedbo energetskega pregleda.

več o tem

ponedeljek, 3. apr 2017

Prednosti daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB) za občane Občine Preddvor

V sredo, 19. aprila ob 19. uri, se bo v Domu krajanov Preddvor odvijala delavnica na temo daljinskega ogrevanja na lesno biomaso.več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Bioenergija

Bioenergijo delimo na:

Biomasa se pridobiva iz različnih vrst organskih snovi: energetskih rastlin (oljnic in rastlin, ki vsebujejo sladkor) ter gozdnih, kmetijskih ali komunalnih odpadkov, vključno z lesnimi in gospodinjskimi odpadki.

Uporablja se lahko za ogrevanje, proizvodnjo električne energije in biogoriva za prevoz. V veliki meri namreč zmanjšuje emisije toplogrednih plinov.

Ogljikov dioksid, ki se sprošča ob izgorevanju, se uravnoteži s količino tega plina, ki ga rastlina vsrka med rastjo. Toda vedno obstajajo določene emisije iz procesov, kot sta gojenje rastlin in proizvodnja goriva, tako da biomasa ni povsem brez vsebnosti ogljika.

Zakaj biomasa?
  • Diverzificira oskrbo z energijo,
  • nadomešča konvencionalna goriva, ki oddajajo veliko CO2,
  • pripomore k recikliranju odpadkov,
  • ohranja in ustvarja delovna mesta na podeželskih območjih,
  • širi vodilni tehnološki položaj EU na področju bioenergije.


Bioplin se lahko proizvaja iz organskih odpadkov z anaerobno fermentacijo ali pa pridobiva iz deponijskega plina. Uporablja se lahko v vozilih, ki so prirejena za zemeljski plin.


Biogoriva se pridobivajo iz obnovljivih virov z uporabo biomase (organskih snovi ali rastlin) in so edini široko dostopen energetski vir, ki lahko nadomesti fosilna goriva v prevoznem sektorju. Danes se kot gorivo za prevoz uporabljata dve glavni vrsti biogoriv – biodizel in bioetanol. Oba sta tekoči gorivi, izdelani iz kmetijskih pridelkov ali rastlin.

Biodizel se večinoma proizvaja iz tako imenovanih oljnih rastlin, na primer iz semen oljne ogrščice ali sončnice. Je proizvod iz rastlinskih olj, ki reagira z metanolom.

Bioetanol se ponavadi pridobiva s fermentacijo sladkorja iz sladkorne pese, raznih žitaric, sadja ali celo z destilacijo vina. V razvoju so biogoriva druge generacije, izdelana iz celuloznih biomasnih polproizvodov. Le-ta bi omogočila nove metode proizvodnje biogoriva iz produktov, stranskih produktov in odpadkov iz kmetijstva in gozdarstva ter iz lesa, kaše in papirja z bolj dovršenimi kemičnimi reakcijami.

Zakaj biogoriva?
  • Pomenijo edino široko dostopno obnovljivo alternativo fosilnim gorivom v prevoznem sektorju,
  • pripomorejo k recikliranju odpadkov,
  • diverzificirajo vire oskrbe z energijo za države, ki ne pridobivajo nafte,
  • na splošno zmanjšujejo emisije CO2 in drugo onesnaževanje,
  • zagotavljajo delovna mesta, zlasti v kmetijstvu.
(vir: Evropska komisija – Generalni direktorat za energetiko: Obnovljivi viri energije so pomembni, 2008)

anketa

petek, 30. maj 2014

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija