LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

torek, 24. okt 2017

MODER - Napredna energetska prenova sosesk

DELAVNICAveč o tem

torek, 26. sep 2017

ZERO - zmanjšanje energetske revščine občanov


V okviru mreže ENSVET opravljajo svetovalci tudi specifično dejavnost, ki se imenuje zmanjšanje energetske revščine občanov, na kratko ZERO. To storitev opravljajo v sodelovanju s centri za socialno delo.
več o tem

petek, 22. sep 2017

BUILD2LC - Za boljše in učinkovitejše energetske prenove

V četrtek, 21. septembra, je Lokalna energetska agencija Gorenjske organizirala tretji delovni sestanek delovne skupine BUILD2LC.
več o tem

sreda, 21. jun 2017

Zmanjševanje energetske revščine in izboljšanje zdravja - BUILD2LC

V okviru evropskega projekta BUILD2LC so se predstavniki Lokalne energetske Gorenjske, Eko sklada in Ministrstva za infrastrukturo, udeležili evropske konference na temo energetske revščine. Konferenca je potekala 13. junija v mestu Gloucester, Velika Britanija, kjer je dogodek gostila Energetska agencija Severn Wye.več o tem

torek, 20. jun 2017

Evropski teden trajnostne energije 2017 v Mestni občini Kranj

LEAG 20.06.2017
več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Nasveti za gospodinjstva

Štedilnik
Pečica
Pomivanje
Hladilnik
Zamrzovalnik
Pralni in sušilni stroj

Štedilnik

Med električnimi štedilniki je najvarčnejši indukcijski štedilnik. Čeprav je najdražji, se njegov nakup splača – visoki stroški nakupa se bodo namreč tekom let izravnali s privarčevano energijo. 

Štedilnik s steklokeramično kuhalno ploščo sicer ni tako energijsko učinkovit kot indukcijski, vendar porabi 2025 % manj energije kot štedilnik s klasičnimi grelnimi ploščami.

Ob ustrezni izbiri kuhališča sta izjemno pomembni tudi izbira primerne posode in njena pravilna uporaba.

Upoštevajmo naslednje:

Izberimo pravo velikost posode izogibajmo se kuhanju manjših količin hrane v velikih posodah.

Premer dna posode naj se ujema s premerom plošče oz. kuhalnega polja; če je premer posode manjši, se energija troši po nepotrebnem.

Vklopimo ploščo šele, ko je na njej lonec.

Pri kuhanju uporabljajmo le toliko vode, kolikor jo potrebuje hrana.

Izkoristimo prednost avtomatskih plošč oziroma takoj po zavretju dovod energije zmanjšajmo.

Kuhajmo v pokriti posodi, s pokrovi, ki dobro tesnijo. Kuhanje brez pokrova zahteva trikrat več časa in energije!

Kuhalno ploščo izklopimo 5–10 minut, preden je jed gotova, tako izkoristimo akumulirano toploto.

Dno posode naj bo ravno oziroma pri kuhanju pri visokih temperaturah rahlo vbočeno.

Material, iz katerega je dno kuhalne posode, naj ima dobro toplotno prevodnost za enakomerno porazdelitev toplote.

Jedi z dolgim časom kuhanja pripravimo v loncu na pritisk.

Pečica

Pri električnih pečicah po daljši uporabi preverimo tesnjenje vrat.

Med peko pečico čim manj odpirajmo.

Pečico izklopimo malce pred koncem peke, saj je v njej še dovolj toplega zraka.

Pogrevanje in kuhanje manjših količin živil v mikrovalovni pečici je v primerjavi s klasičnim načinom priprave bistveno krajše, zaradi česar lahko prihranimo do 70 % električne energije.

Pomivanje

Poraba električne energije in vode se pri pomivanju v sodobnih pomivalnih strojih čedalje bolj zmanjšuje. Nakup pomivalnega stroja se izplača že pri tričlanski družini. Uporaba stroja je prijaznejša do okolja kot ročno pomivanje s tekočimi pralnimi sredstvi, saj uporabljena pralna sredstva predstavljajo manjšo ekološko obremenitev. Pri ročnem pomivanju vsakršno varčevanje z vodo in pralnimi sredstvi pomeni slabše pomito posodo oziroma slabšo higieno.

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu stroja za pomivanje:

Aparati energijskega razreda AAA, nastavljeni na varčevalni program, pomenijo bistven prihranek pri energiji in porabi vode v primerjavi z ročnim pomivanjem.

Največ energije porabi pomivalni stroj pri segrevanju vode. Če je le mogoče, vaš pomivalni stroj povežite s sistemom priprave tople sanitarne vode iz obnovljivih virov.

Pri nakupu se odločimo za čim tišji stroj. Stroj naj ne bo glasnejši od 45 dB, sicer nas bo njegov hrup med delovanjem motil.

Pri nakupu manjšega pomivalnega stroja (do 9 pogrinjkov) se odločite za stroj, ki bo pri običajnem programu porabil največ 11 litrov vode. Pomivalni stroj običajnih dimenzij pa naj ne bi porabil več kot 13 litrov vode.

Hladilnik

Največji vpliv na porabo električne energije hladilnikov ima poleg njihove velikosti tudi starost, saj primerljiv hladilnik iz 70. let prejšnjega stoletja porabi trikrat več energije kot nov.

Zamrzovalnik

Največji vpliv na porabo hladilnikov in zamrzovalnikov imajo:
  • njihov razred energetske učinkovitosti,
  • njihova starost in stanje aparata,
  • temperatura hlajenja oz. zamrzovanja,
  • izkoriščenost hladilnega oziroma zamrzovalnega prostora,
  • vrsta aparata (samo hladilnik, kombiniran aparat – hladilnik in zamrzovalnik),
  • velikost aparata,
  • naše navade (shranjevanje še ne popolnoma ohlajenih jedi).
Nekaj napotkov

Ko načrtujete razporeditev opreme v kuhinji, pazite, da hladilnika ne postavite v neposredno bližino štedilnika, pečice, radiatorja ali pomivalnega stroja. Prav tako ga ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom.

Poskrbite, da bo aparat dovolj oddaljen od zadnje stene in upoštevajte navodila proizvajalca. Tako omogočimo kroženje zraka za aparatom in s tem zagotovimo hlajenje kondenzatorja na zadnji strani hladilnika. Manjša bo poraba energije, daljša pa tudi življenjska doba aparata.

S pomočjo energijske nalepke se odločimo za nakup hladilnika vsaj razreda A, A+ ali A++.

Ob nakupu novega aparata upoštevajte, da hladilna omara v sklopu hladilnika porabi manj energije kot samostojna zamrzovalna skrinja. Pozorni bodite zlasti na energijski razred.

Večji hladilniki porabijo več energije. Isto velja za prazne hladilnike. Prenapolnjen hladilnik pa onemogoča kroženje hladnega zraka – poskrbite za pravilno prerazporeditev živil.

V hladilnik shranjujmo le ohlajena in ustrezno embalirana živila.

Poskrbimo za tesnjenje vrat.

Obloge ivja in ledu moramo redno odtaljevati, če hladilnik nima samodejnega odtaljevanja.

Načeloma velja: kolikor hladnejši je prostor, toliko manj energije porabijo električni aparati za hlajenje.

Temperatura v hladilniku naj bo med 5 in 7 stopinj Celzija. Ta temperatura zadostuje, da živila ostanejo sveža in se ne pokvarijo. V zamrzovalnih skrinjah in omarah je potrebna temperatura za zamrznjena živila -18 stopinj Celzija. Vsaka stopinja manj pomeni večjo porabo energije.

Zamrznjena živila vzemite iz zamrzovalnika pravočasno in jih nato počasi talite v hladilniku. Tako hladilnik porabi manj energije.

V hladilniku nikoli ne shranjujte živil ali jedi, ki imajo višjo temperaturo od sobne. Pri trajnem zamrzovanju uporabite zamrzovalni predal v hladilniku. Ko bo živilo zamrznjeno, ga shranite v zamrzovalno skrinjo ali omaro.

Pralni in sušilni stroji

Za delovanje pralnih in sušilnih strojev porabimo v gospodinjstvu približno 18 % električne energije, od tega 8,7 % za pralne in 9,3 % za sušilne stroje.

Že pri nakupu pomislimo na varčevanje z energijo:

Izberimo stroj, ki ima vsaj energijski razred A, trojni AAA razred pa nam bo zagotavljal najboljšo moč pranja in ožemanja. Če bomo perilo kasneje sušili v sušilcu, je dobro ožemanje še toliko bolj pomembno. Za sušenje perila namreč porabimo dva do trikrat več energije kot za pranje enake količino perila.

Če je naše gospodinjstvo manjše, izberimo stroje z manjšo zmogljivostjo pranja in sušenja (za dve do tri osebe zadošča že zmogljivost do 3 kg).

Največ energije se pri pranju porabi za segrevanje vode.

Namesto pri 90 °C perimo pri 60 °C. Z daljšim časom pranja ob nižji temperaturi dosežemo enake rezultate pranja kot ob visokih temperaturah.

Izogibajmo se predpranja.

Upoštevajmo navodila proizvajalcev pralnih praškov in ne pretiravajmo s količinami pralnih in mehčalnih sredstev.

Pralni in sušilni stroji z vgrajeno uro omogočajo prestavitev pranja v nočne ure, ko je energija cenejša.

Pri sušenju perila v sušilcih skupaj sušimo le perilo z enakimi lastnostmi, saj se bo perilo le tako enakomerno posušilo.

Filter, ki je na vratih bobna, po vsakem sušenju očistimo.

Pazimo, da so reže za hlajenje vedno odprte in čiste.

Sušenje na zraku je še vedno okolju najbolj prijazno!

Postopno zmanjševanje rabe vode in rabe električne energije za eno pranje.

Viri: Spletne strani Stadt Zuerich www.stadt-zuerich.ch, Enviam, Agencija za učinkovito rabo energije RS, DENA (Nemška agencija za energijo)

anketa

petek, 30. maj 2014

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?




Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija