LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

petek, 31. avg 2018

Kranj z novimi postajami za električna kolesa

Sistem KRsKOLESOM ima pet novih postaj, Kranj pa ima po novem tudi največji elektrificiran sistem  za izposojo koles v državi.
več o tem

ponedeljek, 2. jul 2018

3. mesto za primer dobre prakse - System Dominum

Primer dobre prakse na projektu BUILD2LC, System Dominum, ki ga je predlagala Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG), je na tekmovanju primerov dobrih praks projektov Interreg Europe osvojil tretje mesto. Projekt ima velik potencial v evropskem okolju, saj so zanimanje zanj že pokazali Španci in drugi projektni partnerji.

več o tem

sreda, 14. mar 2018

S projektom BUILD2LC do hitrejše in učinkovitejše energetske prenove stavb

Ljubljana, 13.3. - 14.3. 2018več o tem

torek, 24. okt 2017

MODER - Napredna energetska prenova sosesk

DELAVNICAveč o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Nasveti za pisarne

Računalnik
Tiskalnik
Računalniško omrežje
Fotokopirni stroj
Ostala oprema

Računalnik

Tudi če je oprema v načinu pripravljenosti, še vedno porablja precej elektrike. Izključite jo, če ni v uporabi dlje kot pol ure.

Prepričajte se, da imate na svojem računalniku omogočeno varčevanje z energijo (Power save). Eden najpogostejših standardov »Energy Star« omogoča računalniku, da deluje z minimalno močjo in za delovanje potrebuje le 15 W. Za delovanje potrebuje 60 % manj elektrike kot sicer.
 
Delovanje v varčnem načinu pa se ne nanaša na ohranjevalnike zaslona. Ohranjevalnik zaslona preprečuje, da bi statična slika povzročila okvare zaslona. V resnici pa je ohranjevalnik zaslona kar precejšen porabnik elektrike. Zato je pomembno, da si nastavimo temen ohranjevalnik zaslona, saj lahko tako privarčujemo 7,5 W ali približno 1 EUR na vsakih 24 ur.  

Izberite temna ozadja za vaš zaslon. Temno ozadje porabi približno 25 % manj energije kot svetla ozadja. 

Računalnik ima zelo nizek faktor moči (okoli 0,53). V stavbah, kjer je računalnikov veliko, je smiselna uporaba banke kondenzatorjev, s katero premaknemo faktor moči in zmanjšamo jalovo moč. 

Novi računalniki uporabljajo strojno opremo, ki deluje na 3,3 V namesto na 5 V. Zaradi tega se poraba zmanjša od 40 do 50%.

Prenosni računalniki so najbolj energijsko učinkoviti računalniki. Njihovi LCD zasloni porabijo precej manj energije kot običajni zasloni z katodno cevjo. Prenosni računalniki porabijo 10 % manj energije kot običajni.

Tiskalnik

Izključite vaš tiskalnik, ko ga ne uporabljate.

Če kupujete nov tiskalnik, se prepričajte, da omogoča nastavitve porabe. Tako boste lahko nadzorovali njegovo porabo. Običajni tiskalniki lahko porabijo tudi do 442 W, medtem ko se v mirovanju poraba zmanjša na 45 W.

Energijsko učinkoviti tiskalniki zmanjšajo rabo energije v mirovanju za 50 %.

Prihranite energijo in papir – uporabite funkcijo za dvostransko tiskanje.

Laserski tiskalnik porabi precej več energije kot brizgalni ali iglični tiskalnik. Slednja porabita 95 % manj energije kot laserski.

Računalniško omrežje

Zmanjšajte število strežnikov v omrežju. Tako boste zmanjšali električno porabo in stroške vzdrževanja.

Priključite čim manjše število tiskalnikov na čim manjše število strežnikov.

Fotokopirni stroj

Fotokopirni stroj je največji porabnik elektrike v pisarni (v delovanju okoli 1 kW). Če ima vaš fotokopirni stroj možnost varčnega delovanja, to nastavite s pomočjo vašega sistemskega administratorja.

Izključite fotokopirni stroj, ko odhajate iz pisarne. To vam ne vzame niti minute, vendar lahko na ta način precej prihranite.

Ostala oprema

Nekateri računalniki imajo vgrajene faks-modeme in lahko pošljejo faks brez tiskanja. Na ta način lahko prihranite energijo in papir.

Nove energijsko učinkovite faks naprave imajo nižjo porabo in možnost varčnega delovanja.

Toplotni faks porabi manj energije kot laserski, vendar pa je toplotni papir dražji od običajnega in sčasoma zbledi.

Integrirani sistemi, ki vključujejo tiskanje, skeniranje, faksiranje in kopiranje, so prikazani v študiji primerov.

anketa

petek, 30. maj 2014

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija