LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

sreda, 21. jun 2017

Zmanjševanje energetske revščine in izboljšanje zdravja - BUILD2LC

V okviru evropskega projekta BUILD2LC so se predstavniki Lokalne energetske Gorenjske, Eko sklada in Ministrstva za infrastrukturo, udeležili evropske konference na temo energetske revščine. Konferenca je potekala 13. junija v mestu Gloucester, Velika Britanija, kjer je dogodek gostila Energetska agencija Severn Wye.več o tem

torek, 20. jun 2017

Evropski teden trajnostne energije 2017 v Mestni občini Kranj

LEAG 20.06.2017
več o tem

četrtek, 4. maj 2017

Delavnica URE in OVE za občane Občine Bled

Vljudno vabljeni na delavnico dne 11.5.2017 ob 18.15 uri, v prostore Infocentra Triglavska roža Bled, Ljubljanska cesta 27.več o tem

ponedeljek, 24. apr 2017

Eko sklad: v petek spodbude za energetske preglede

Eko sklad bo objavil nov javni poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud malim in srednjim podjetjem za izvedbo energetskega pregleda.

več o tem

ponedeljek, 3. apr 2017

Prednosti daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB) za občane Občine Preddvor

V sredo, 19. aprila ob 19. uri, se bo v Domu krajanov Preddvor odvijala delavnica na temo daljinskega ogrevanja na lesno biomaso.več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Nasveti za pisarne

Računalnik
Tiskalnik
Računalniško omrežje
Fotokopirni stroj
Ostala oprema

Računalnik

Tudi če je oprema v načinu pripravljenosti, še vedno porablja precej elektrike. Izključite jo, če ni v uporabi dlje kot pol ure.

Prepričajte se, da imate na svojem računalniku omogočeno varčevanje z energijo (Power save). Eden najpogostejših standardov »Energy Star« omogoča računalniku, da deluje z minimalno močjo in za delovanje potrebuje le 15 W. Za delovanje potrebuje 60 % manj elektrike kot sicer.
 
Delovanje v varčnem načinu pa se ne nanaša na ohranjevalnike zaslona. Ohranjevalnik zaslona preprečuje, da bi statična slika povzročila okvare zaslona. V resnici pa je ohranjevalnik zaslona kar precejšen porabnik elektrike. Zato je pomembno, da si nastavimo temen ohranjevalnik zaslona, saj lahko tako privarčujemo 7,5 W ali približno 1 EUR na vsakih 24 ur.  

Izberite temna ozadja za vaš zaslon. Temno ozadje porabi približno 25 % manj energije kot svetla ozadja. 

Računalnik ima zelo nizek faktor moči (okoli 0,53). V stavbah, kjer je računalnikov veliko, je smiselna uporaba banke kondenzatorjev, s katero premaknemo faktor moči in zmanjšamo jalovo moč. 

Novi računalniki uporabljajo strojno opremo, ki deluje na 3,3 V namesto na 5 V. Zaradi tega se poraba zmanjša od 40 do 50%.

Prenosni računalniki so najbolj energijsko učinkoviti računalniki. Njihovi LCD zasloni porabijo precej manj energije kot običajni zasloni z katodno cevjo. Prenosni računalniki porabijo 10 % manj energije kot običajni.

Tiskalnik

Izključite vaš tiskalnik, ko ga ne uporabljate.

Če kupujete nov tiskalnik, se prepričajte, da omogoča nastavitve porabe. Tako boste lahko nadzorovali njegovo porabo. Običajni tiskalniki lahko porabijo tudi do 442 W, medtem ko se v mirovanju poraba zmanjša na 45 W.

Energijsko učinkoviti tiskalniki zmanjšajo rabo energije v mirovanju za 50 %.

Prihranite energijo in papir – uporabite funkcijo za dvostransko tiskanje.

Laserski tiskalnik porabi precej več energije kot brizgalni ali iglični tiskalnik. Slednja porabita 95 % manj energije kot laserski.

Računalniško omrežje

Zmanjšajte število strežnikov v omrežju. Tako boste zmanjšali električno porabo in stroške vzdrževanja.

Priključite čim manjše število tiskalnikov na čim manjše število strežnikov.

Fotokopirni stroj

Fotokopirni stroj je največji porabnik elektrike v pisarni (v delovanju okoli 1 kW). Če ima vaš fotokopirni stroj možnost varčnega delovanja, to nastavite s pomočjo vašega sistemskega administratorja.

Izključite fotokopirni stroj, ko odhajate iz pisarne. To vam ne vzame niti minute, vendar lahko na ta način precej prihranite.

Ostala oprema

Nekateri računalniki imajo vgrajene faks-modeme in lahko pošljejo faks brez tiskanja. Na ta način lahko prihranite energijo in papir.

Nove energijsko učinkovite faks naprave imajo nižjo porabo in možnost varčnega delovanja.

Toplotni faks porabi manj energije kot laserski, vendar pa je toplotni papir dražji od običajnega in sčasoma zbledi.

Integrirani sistemi, ki vključujejo tiskanje, skeniranje, faksiranje in kopiranje, so prikazani v študiji primerov.

anketa

petek, 30. maj 2014

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija