LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

sreda, 14. mar 2018

S projektom BUILD2LC do hitrejše in učinkovitejše energetske prenove stavb

Ljubljana, 13.3. - 14.3. 2018več o tem

torek, 24. okt 2017

MODER - Napredna energetska prenova sosesk

DELAVNICAveč o tem

torek, 26. sep 2017

ZERO - zmanjšanje energetske revščine občanov


V okviru mreže ENSVET opravljajo svetovalci tudi specifično dejavnost, ki se imenuje zmanjšanje energetske revščine občanov, na kratko ZERO. To storitev opravljajo v sodelovanju s centri za socialno delo.
več o tem

petek, 22. sep 2017

BUILD2LC - Za boljše in učinkovitejše energetske prenove

V četrtek, 21. septembra, je Lokalna energetska agencija Gorenjske organizirala tretji delovni sestanek delovne skupine BUILD2LC.
več o tem

sreda, 21. jun 2017

Zmanjševanje energetske revščine in izboljšanje zdravja - BUILD2LC

V okviru evropskega projekta BUILD2LC so se predstavniki Lokalne energetske Gorenjske, Eko sklada in Ministrstva za infrastrukturo, udeležili evropske konference na temo energetske revščine. Konferenca je potekala 13. junija v mestu Gloucester, Velika Britanija, kjer je dogodek gostila Energetska agencija Severn Wye.več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Energetsko knjigovodstvo

Energetsko knjigovodstvo je učinkovito orodje za zmanjšanje stroškov porabe energije. Stroka je enotna, da je tak sistem ekonomsko najučinkovitejši ukrep. Velikokrat zmanjka denarja za večje investicije, prav tako vračilne dobe investicij ponavadi znašajo več kot 10 let. Energetsko knjigovodstvo ob pravilni uporabi lahko zmanjša porabo energije do 15 % in doseže vračilno dobo 3–5 let.

Država je zato v energetskem zakonu uvedla obvezno energetsko knjigovodstvo za objekte z uporabno površino nad 500 m2. Lokalne energetske agencije so zato pristopile k uvedbi teh sistemov za občinske stavbe. Zelo dobre rezultate na tem področju ima trenutno mariborska agencija ENERGAP, ki spremlja vse objekte v občini Maribor.

V LEAG smo mnenja, da je samo energetsko knjigovodstvo preozek pojem. Treba je razmišljati ne le o spremljanju porabe, temveč si tudi postaviti cilje ter jih mesečno ali dnevno spremljati. To je osnova ciljnega spremljanja rabe energije. Na objektih z veliko porabo energije je ekonomsko upravičeno postaviti merilnike, ki pokažejo vzroke za odstopanja. Merilniki omogočajo, da lahko upravljavec ob napaki ukrepa takoj, še preden nastanejo stroški zaradi npr. puščanja vode, nepravilne regulacije itd.

Kaj omogoča energetsko knjigovodstvo?

  • Ciljno spremljanje rabe energije z BAT tehnikami (Best Available Technic).
  • Spremljanje do 40 kazalcev učinkovitosti rabe energije.
  • Spremljanje rabe energije na stopinjski dan. Vsi vemo, da so zime v različnih letih različno mrzle. S podatki meteorološkega zavoda si pomagamo, da okoljske vplive preračunamo ter postavimo temeljne energetske kazalnike objekta, ki so odvisni samo od načina uporabe stavbe ter lastnosti stavbe.
  • Določanje organizacijskih ukrepov. To so poceni ukrepi, ki so namenjeni obnašanju uporabnikov. Prepogosto odpiranje oken, vrat, nepravilna regulacija ogrevalnega sistema, neugašanje luči so drobne nepozornosti, ki povečajo rabo energije.
  • Določanje investicijskih ukrepov. V mnogo objektih je že znano, kaj je potrebno zamenjati. Naša naloga pa je, da so izbrani elementi tudi energetsko učinkoviti, poleg tega svetujemo nabor kakovostnih arhitektov, izvajalcev, projektantov.
  • Energetsko knjigovodstvo je osnova za pogodbeno zmanjšanje stroškov energije. Ta v tujini pogosta praksa pri nas zaenkrat ni izvedljiva zaradi zapletene zakonodaje in nerazumevanja s strani finančnega ministrstva.
  • Predstavlja dober pripomoček za energetski pregled stavbe, saj zmanjša čas in stroške energetskega pregleda.

 

 

anketa

petek, 30. maj 2014

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija