LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

sreda, 3. apr 2019

Vabilo

Konferenca

ENERGETSKO-PODNEBNO NAČRTOVANJE NA REGIONALNI IN LOKALNI RAVNI

 ter 10 let Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG)

 10. 4. 2019, Knauf Insulation Experience Center, Škofja Loka

 

več o tem

torek, 2. apr 2019

LEAG participated at SMART_watch project Interreg Central Europe

More than 50 representatives of the Regional Observatories - business support institutions - gathered in Kapfenberg (Austria) to discuss regional innovations and joint plans for the future.

več o tem

četrtek, 22. nov 2018

Anketa za INOVATIVNA ZELENA mala in srednja podjetja

V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije vas naprošamo za izpolnitev ankete s katero želijo pridobiti mnenje čim več slovenskih podjetij. Namen ankete je ugotoviti možne rešitve za izzive financiranja inovacij za podjetja zelenih sektorjev in oblikovati posebno podporno orodje, ki bo prilagojeno potrebam in značilnostim MSP, kar bo pomagalo pri dostop do sredstev in izboljšanje uspeha vlog za financiranje v 9 državah. Spletna anketa je prevedena v slovenščino, potreben čas za izpolnitev je 10 minut.več o tem

ponedeljek, 1. okt 2018

Predstavitev Akcijskega načrta za energetsko prenovo stavb - BUILD2LC

V okviru projekta BUILD2LC Intereg Europe sta Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) in Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) predstavila Akcijski načrt za energetsko prenovo stavb oziroma predlog, kako bi lahko v Sloveniji izboljšali energetsko prenovo stavb. več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Energetsko knjigovodstvo

Energetsko knjigovodstvo je učinkovito orodje za zmanjšanje stroškov porabe energije. Stroka je enotna, da je tak sistem ekonomsko najučinkovitejši ukrep. Velikokrat zmanjka denarja za večje investicije, prav tako vračilne dobe investicij ponavadi znašajo več kot 10 let. Energetsko knjigovodstvo ob pravilni uporabi lahko zmanjša porabo energije do 15 % in doseže vračilno dobo 3–5 let.

Država je zato v energetskem zakonu uvedla obvezno energetsko knjigovodstvo za objekte z uporabno površino nad 500 m2. Lokalne energetske agencije so zato pristopile k uvedbi teh sistemov za občinske stavbe. Zelo dobre rezultate na tem področju ima trenutno mariborska agencija ENERGAP, ki spremlja vse objekte v občini Maribor.

V LEAG smo mnenja, da je samo energetsko knjigovodstvo preozek pojem. Treba je razmišljati ne le o spremljanju porabe, temveč si tudi postaviti cilje ter jih mesečno ali dnevno spremljati. To je osnova ciljnega spremljanja rabe energije. Na objektih z veliko porabo energije je ekonomsko upravičeno postaviti merilnike, ki pokažejo vzroke za odstopanja. Merilniki omogočajo, da lahko upravljavec ob napaki ukrepa takoj, še preden nastanejo stroški zaradi npr. puščanja vode, nepravilne regulacije itd.

Kaj omogoča energetsko knjigovodstvo?

  • Ciljno spremljanje rabe energije z BAT tehnikami (Best Available Technic).
  • Spremljanje do 40 kazalcev učinkovitosti rabe energije.
  • Spremljanje rabe energije na stopinjski dan. Vsi vemo, da so zime v različnih letih različno mrzle. S podatki meteorološkega zavoda si pomagamo, da okoljske vplive preračunamo ter postavimo temeljne energetske kazalnike objekta, ki so odvisni samo od načina uporabe stavbe ter lastnosti stavbe.
  • Določanje organizacijskih ukrepov. To so poceni ukrepi, ki so namenjeni obnašanju uporabnikov. Prepogosto odpiranje oken, vrat, nepravilna regulacija ogrevalnega sistema, neugašanje luči so drobne nepozornosti, ki povečajo rabo energije.
  • Določanje investicijskih ukrepov. V mnogo objektih je že znano, kaj je potrebno zamenjati. Naša naloga pa je, da so izbrani elementi tudi energetsko učinkoviti, poleg tega svetujemo nabor kakovostnih arhitektov, izvajalcev, projektantov.
  • Energetsko knjigovodstvo je osnova za pogodbeno zmanjšanje stroškov energije. Ta v tujini pogosta praksa pri nas zaenkrat ni izvedljiva zaradi zapletene zakonodaje in nerazumevanja s strani finančnega ministrstva.
  • Predstavlja dober pripomoček za energetski pregled stavbe, saj zmanjša čas in stroške energetskega pregleda.

 

 

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija