Izvajanje trajnostnih ukrepov – izkušnje projekta H2020 “PROSPECT”

  • Post author:
  • Post category:Aktualno

Projekt H2020 “PROSPECT” izvaja program medsebojnega učenja za občine, ki se osredotoča na izmenjavo izkušenj in vzajemno učenje o tem, kako je mogoče financirati in izvajati projekte trajnostne energije. Posebna pozornost je bila namenjena oblikovanju mešanih finančnih instrumentov za prenovo zasebnih in javnih zgradb ter prometu: izmenjava primerov najboljše prakse regionalne energetske agencije iz Tartuja (TREA), Estonija.

Marek Muiste, iz Energetske agencije Tartu, je tako delil svoje strokovno znanje in izkušnje o udeležencem iz Lokalne energetske agencije Gorenjske (Slovenija), Agencije za energijo province Teramo (Italija) in predstavnikom občine Mafre (Portugalska).

Zaradi omejitev potovanj so namesto obiska v regiji Tartu med 7. in 15. oktobrom potekala tri spletna srečanja. Glavne teme srečanj so bile trajnostna mobilnost, prenova objektov in pametne javne storitve. Glavni cilj je bil poglobiti znanje udeležencev o teh temah.

Slika: Anja Gahleitner iz ESV (Zgornja Avstrija); Jaanus Tamm, Mesto Tartu (Estonija), Marek Muiste, Tartu Regiooni Energiaagentuur (Estonija), Danilo di Pietro, Agencija za energijo province Teramo (Italija), Črtomir Kurnik, Lokalna energetska agencija Gorenjske (Slovenija), Rui Diogo Casaleiro iz Občina Mafra (Portugalska).

Med usposabljanjem je Marek Muiste druge udeležence seznanil s projektom SmartEnCity, ki se je začel leta 2017. To je bil prvi pilotni projekt v Estoniji za vključitev različnih tehnologij (energetska prenova, mestni promet, daljinsko ogrevanje/hlajenje, nadzor okolja in električna mobilnost) v eno storitev – Smart City. V okviru tega projekta je bilo v središču Tartuja v celoti prenovljenih 17 starih zgradb zgrajenih okoli leta 1960. Projekt zajema tudi ukrepe za energetsko učinkovitost, kot so vključevanje avtomatizacije stanovanj, male sončne elektrarne, pametna ulična razsvetljava, nadzor okolja, polnilna mesta za električna vozila, shranjevanje energije z uporabo recikliranih baterij in platforma za zbiranje podatkov. Nadaljnje inovacije prihajajo tudi z vključevanjem različnih lokalnih, nacionalnih in mednarodnih deležnikov, npr. občina, svetovalci, tehnični strokovnjaki, vodenje projektov, ponudniki storitev itd.

Podpora projektu je bila podana tudi s strani župana MO Kranj, Matjaža Rakovca.

Izobraževanje z več delavnicami in spletnimi srečanji poteka od decembra 2019 do decembra 2020. Več o projektu lahko preberete na spletni strani www.h2020prospect.eu.

Pripravili:
Anja Gahleitner, OÖ Energiesparverband
Marek Muiste, Tartu Regiooni Energiaagentuur
Črtomir Kurnik, Lokalna energetska agencija Gorenjske