Prva zelena streha v MO Kranj

V Mestni občini Kranj so na ravni strehi OŠ Staneta Žagarja odprli 360 m2 zelene strehe, ki bo delovala kot učilnica na prostem. 250 m2 je zasedeno z različnimi vrstami zelenja od tega 150 m2 ekstenzivnih, 70 m2 trajnic in zelišč, 30 m2 pa korit z užitnimi rastlinami. Na strehi sta tudi dve učilnici namenjeni za izobraževalne programe okoli 60 učencem. Sedmošolci so v začetku oktobra na streho zasadili še večje sadike in za zeleno streho tudi uradno prevzeli skrb.

Posebni sloji v strehi bodo zadržali do 80 odstotkov vode ob močnih nalivih, kar bo služilo kot rezerva za bolj sušne dni. Na strehi se bo zbirala tudi deževnica za zalivanje užitnih rastlin. Učinke pilotnega projekta spremljajo tudi z merjenjem površinske temperature posameznih materialov in toplotne prehodnost strehe.

Projekt je kot takšen prvi v MO Kranj, ki se je s sprejetjem Gorenjskega SECAP-a in sodelovanju v projektu SECAP Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020 zavezala k zmanjševanju toplogrednih plinov. Z nadaljnjimi aktivnostmi se načrtuje izvedba še več podobnih projektov.

Projekt je bil izveden s strani KD prostoRož ob podpori Eko sklada in MO Kranj. Več o projektu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.prostoroz.org