Projekt TRIO- Srečanje nemške ministrice z učenci iz Slovenije, Nemčije in Portugalske

  • Post author:
  • Post category:Aktualno

V četrtek, 19. novembra 2020, bo preko spleta potekalo srečanje nemške ministrice za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost z učenci in dijaki iz Slovenije, Nemčije in Portugalske, ki so vključeni v mednarodni projekt TRIO (Three4Climate), v katerem države, mesta in šole sodelujejo v boju proti podnebnim spremembam. Slogan projekta se glasi »Misli evropsko, deluj lokalno«.

V Sloveniji projekt koordinirata Energetska agencija za Podravje iz Maribora in Lokalna energetska agencija Gorenjske iz Kranja. V projektu pa sodelujejo še Ministrstvo RS za okolje in prostor, Mestna občina Maribor, Mestna občina Kranj, III. gimnazija Maribor in Osnovna šola Stražišče Kranj. Vsi sodelujoči partnerji se zavedajo pomembnosti in nevarnosti podnebnih sprememb ter dejstva, da moramo v boju sodelovati vsi ljudje.

Ena izmed najpomembnejših aktivnosti v projektu se bo izvedla v četrtek, 19. novembra, ko se bo nemška ministrica za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost virtualno srečala z učenci in dijaki šol, ki v projektu sodelujejo. Učenci in dijaki bodo lahko z njo razpravljali o čisti energiji, varčevanju z energijo, trajnostni mobilnosti, onesnaževanju, varovanju okolja in vsem kar je povezano s podnebnimi spremembami in Zelenim dogovorom EU, sprejetim konec leta 2019. Hkrati pa bodo vsi imeli tudi priložnost ministrici zastaviti svoja vprašanja na temo podnebnih sprememb in zmanjšanja emisij toplogrednih plinov, ji predstaviti svoje ideje in zamisli ter z njo virtualno komunicirati. S tem nemško ministrstvo postavlja nov vidik vertikalnega sodelovanja med lokalno skupnostjo in nacionalnimi in EU institucijami ter pričetek močnejšega sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam.

Več informacij je v priloženem sporočilu za javnost. Vse podrobnosti in informacije o dogodku boste lahko prebrali tudi na spletni strani projekta ali spletni strani Energap.