LEAG dogodek: Konferenca o energetski revščini

Vabimo vas na Konferenco o energetski revščini, ki bo v torek, 7. decembra 2021 ob 9. uri v Mestni knjižnici Kranj, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj (dvorana v prvem nadstropju).

»Energetska revščina je situacija, kjer si gospodinjstva ali posamezniki ne morejo privoščiti osnovnih energetskih storitev (ogrevanje, hlajenje, razsvetljava, mobilnost in elektrika), s katerimi si omogočijo dostojni življenjski standard zaradi kombinacije nizkih prihodkov, visokih izdatkov za energijo in nizke energetske učinkovitosti svojih domov.«
(European Commission, Citizen Energy Forum 2016)

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) bo v obdobju 2021-2023 za zmanjševanje energetske revščine namenilo 266.000 evrov. V Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe je v letu 2021 za ukrepe za zmanjševanje energetske revščine namenjenih 90.000 evrov, v letih 2022 in 2023 pa po 88.000 evrov. Cene energije, goriv in kuriv nenadzorovano rastejo že nekaj časa, zato se iščejo rešitve za najbolj ranljive skupine prebivalcev. Vlada pripravlja energetske vavčerje oz. bone za socialno šibke, ki jih bo prejelo približno 66.000 družin. Gorenjske občine kot podpisnice so se v okviru Konvencije županov v Evropi hkrati s sprejemom ukrepov za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanjem na njihove neizogibne posledice zavezale, da bodo do leta 2030 zagotovile dostop do varne, trajnostne in cenovno dostopne energije za vse. V evropskem kontekstu to pomeni ukrepanje za zmanjšanje energetske revščine. Z zmanjšanjem energetske revščine lahko podpisnice Konvencije izboljšajo kakovost življenja svojih državljanov ter ustvarijo bolj vključujočo družbo. Dogodek bo namenjen ozaveščanju o problematiki energetske revščine.

Konferenca o energetski revščini je del projekta TRECE in je namenjena iskanju učinkovitih ukrepov za zmanjšanje energetske revščine in predstavitvi spletnega izobraževalnega programa TRECE za lažje odkrivanje primerov energetske revščine.

Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar vas zaradi lažje organizacije prosimo za prijavo tukaj. Število udeležencev je omejeno na 40 udeležencev. Več informacij na [email protected]

Uradno vabilo in program dogodka

Opozorilo: Zaradi COVID-19 razmer upoštevajte, da veljajo posebni higienski in varnostni ukrepi, kar pomeni, da morate za udeležbo na dogodku izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). V primeru prepovedi organiziranja dogodka v živo bomo izvedli spletno Konferenco o energetski revščini v drugem terminu v decembru 2021. O tem vas bomo pravočasno obvestili.

Dogodek organizira Lokalna energetska agencija Gorenjske v sklopu projekta TRECE. Cij projekta je narediti spletno usposabljanje za socialne deležnike in javne organe za lažje odkrivanje primerov energetske revščine. Projekt je financiran s strani Evropske unije v okviru programa Erasmus+ KA 202.

Vljudno vabljeni!
mag. Anton Pogačnik, direktor LEAG

1.10.2019 – 31.12.2021